Ciasto borówkowo-kajmakowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
2.Krem śmietanowy: schłodzoną śmietanę ubić ze Śnieżkami i łyżką cukru. Na koniec dodać ser mascarpone i przestudzoną żelatynę (żelatynę zalać zimną wodą i podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej). Do kremu wmieszać umyte i oczyszczone borówki. Całość wyłożyć na biszkopt. Na wierzch poukładać biszkopty, posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem.
3.Łyżkę masła rozpuścić z cukrem, dodać słonecznik i lekko uprażyć.
Komentarze