Ciasto borówkowo-kajmakowe ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W sam raz na lepszy nastrój :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 20x36 cm):
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem śmietanowy:
    500 ml śmietany 30 %
    2 śmietany Śnieżka
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    400-450 g borówki amerykańskiej

    dodatkowo:
    masa krówkowa 380 g
    duże opakowanie podłużnych biszkoptów (140 g)
    opakowanie słonecznika łuskanego (200 g)
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cukru kryształu

Ciasto borówkowo-kajmakowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 2. Krem śmietanowy: schłodzoną śmietanę ubić ze Śnieżkami i łyżką cukru. Na koniec dodać ser mascarpone i przestudzoną żelatynę (żelatynę zalać zimną wodą i podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej). Do kremu wmieszać umyte i oczyszczone borówki. Całość wyłożyć na biszkopt. Na wierzch poukładać biszkopty, posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem.
  • 3. Łyżkę masła rozpuścić z cukrem, dodać słonecznik i lekko uprażyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy