To pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Dodatkowo nie wymaga pieczenia. Łączy w sobie chyba ulubione smaki i przysmaki z dzieciństwa, czyli kaszę manną, galaretkę oraz herbatniki. Polecam.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 25x 32 cm
Składniki:
• 1 litr mleka,
• 200 gram masła 82% tłuszczu,
• ¾ szklanki cukru,
• 1 cukier waniliowy,
• 1 szklanka kaszy manna,
• 15 sztuk kakaowych herbatników,
• 2 niebieskie galaretki,
• 750 ml wody,
• Około 350-400 gram borówki amerykańskiej (ilość według uznania)
2.Do garnka przelewamy mleko. Dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość podgrzewamy, by cukier i masło się rozpuściły.
3.Po rozpuszczeniu składników na gotujące mleko wrzucamy kaszę manna. Całość zagotowujemy, by kasza się rozkleiła.
4.Ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia. Jeszcze ciepłą wylewamy na herbatniki. Kaszę wyrównujemy. W jeszcze ciepłą wtykamy połowę przygotowanej borówki.
5.Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie galaretki rozpuszczamy w 750 ml przegotowanej wody i studzimy. Tężejącą wylewamy na zimne ciasto. W galaretce zanurzamy pozostałą część owoców.
Ciasto wkładamy do lodówki, by galaretka zastygła. Gotowe.
Komentarze