Ciasto borówkowe z budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki, dodać żółtka, cukier, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło.
Wyrobić jednolite ciasto.
Wyłożyć równomiernie na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
2.Borówki: Galaretki rozpuścić w 600ml wrzątku.
Wystudzić, dodać borówki.
3.Budyń: W rondlu rozpuścić masło , dodać mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.
Wsypać cukier, cukier z wanilią , wlać mleko oraz wbić jajka cały czas mieszając ( można użyć miksera)
4.Beza: Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Białka wyłożyć na papier do pieczenia tworząc kształt wielkości ciasta, posypać płatkami migdałowymi.
Suszyć 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 120st.
5.Na zimne ciasto kruche wyłożyć tężejącą galaretkę z borówkami, odstawić do całkowitego stężenia.
Następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć ją upieczoną bezą.
Odstawić ciasto do lodówka na 2-3 godz.
Komentarze