Ciasto borówkowe z budyniem i bezą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto kruche z domowym budyniem, borówkami w galaretce oraz bezą z płatkami migdałów.
Słodkie i efektowne, bardzo szybki znika ze stołu.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500g. mąki pszennej
    250g. masła 82% ( można zastąpić margaryną)
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    Borówki:
    2 galaretki niebieskie
    500g. borówki amerykańskiej
    Budyń:
    100 g masła 82%
    5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    3 szklanki mleka
    4 jajka
    Beza:
    4 białka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Beza

Ciasto borówkowe z budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki, dodać żółtka, cukier, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło.
    Wyrobić jednolite ciasto.
    Wyłożyć równomiernie na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
  • 2. Borówki: Galaretki rozpuścić w 600ml wrzątku.
    Wystudzić, dodać borówki.
  • 3. Budyń: W rondlu rozpuścić masło , dodać mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.
    Wsypać cukier, cukier z wanilią , wlać mleko oraz wbić jajka cały czas mieszając ( można użyć miksera)
  • 4. Beza: Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
    Białka wyłożyć na papier do pieczenia tworząc kształt wielkości ciasta, posypać płatkami migdałowymi.
    Suszyć 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 120st.
  • 5. Na zimne ciasto kruche wyłożyć tężejącą galaretkę z borówkami, odstawić do całkowitego stężenia.
    Następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć ją upieczoną bezą.
    Odstawić ciasto do lodówka na 2-3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Migdały Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować