Ciasto borówkowe w mlecznej masie

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Borówki najlepsze są prosto z krzaczka, ale na kruchym cieście w masie z mleka skondensowanego .... Cóż żadne słowa nie oddadzą tego smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1/2 kostki masła
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka cukru pudru
    2 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    2 żółtka
    1/2 litra borówek

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto borówkowe w mlecznej masie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie i szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i upiec w okrągłej formie, 15 minut w 170 stopniach.
    W czasie gdy ciasto się piecze, mleko dokładnie mieszamy z żółtkami i borówkami. Na upieczone ciasto wylewamy masę i pieczemy przez kolejne 15 minut. Aby ciasto ukroić należy je schłodzić.

    Uwaga: Kilka kulek borówek wrzuciłam na masę, jednak Wam nie radzę, gdyż borówki które nie były otoczone masą popękały i wylał się z nich sok. Uważam, że lepiej wszystkie borówki wymieszać z masą, tak będzie ładniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować