Ciasto borówkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam próbować nowości- przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy. Jest przepyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto: 6 zółtek
    100 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    200 g mąki tortowej
    150 g margaryny
    Składniki na beze: 6 białek
    250 g cukru
    100 g płatków migdałowych
    Składniki na masę: 750 ml śmietany 30%
    3 śmietan- fixy
    4 łyżki cukru pudru
    Składniki na masę borówkową: 3 opakowania borówki amerykańskiej
    1 galaretka owoce leśne
    0,5 szklanki gorącej wody

Ciasto borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto. Margarynę rozpuścić w rondelku. Żółtka i cukier utrzeć mikserem następnie dodać rozpuszczoną margarynę i dalej ucierać. Pod koniec ucierania dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotować 2 blaszki do pieczenia ( wysmarować margaryną i posypać mąką). Na tak przygotowane blaszki wyłożyć ciasto.
  • 2. Beza. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać. Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszkach i posypać płatkami migdałowymi. Całość piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni 20 minut.
  • 3. Składniki na bezę ubić na sztywno
  • 4. Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić. Gdy zacznie tężeć dorzucić borówki i wszystko wymieszać.
  • 5. Ciasto układamy następująco:
    Ciasto z bezą;
    0,5 śmietany;
    Masa borówkowa;
    Śmietana;
    Ciasto z bezą;

Porady

Zamiast borówki amerykańskiej można użyć świeżych malin

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy