Ciasto błękitne fale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy . Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Literatką wykrawamy otwory. Mąki i żółtka miksujemy z jedną szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami. Na gorące mleko z cukrem wlewamy roztwór mąk i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, dodajemy pokruszone bezy. Czerwone galaretki rozpuszczamy w w 3 szklankach wody, niebieskie w 4 szklankach, odstawiamy aż zaczną tężeć. W blaszce układamy biszkopty, na nich 1/2 kremu, biszkopt z otworami, w otwory wlewamy tężejącą czerwoną galaretkę, reszta kremu, pokrojone w kostkę brzoskwinie i niebieska galaretka. Odstawiamy do zastygnięcia , najlepiej do następnego dnia.
Porady
Biszkopty możemy zastąpić, zwykłym jasnym biszkoptem upieczonym podobnie jak ciemny ale bez dodatku kakao
Komentarze