Ciasto błękitne fale

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pracochłonne ale bardzo pyszne ciasto

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt ciemny:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    szklanka mąki pszennej
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1 l mleka
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    400 g masła
    dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
    3 galaretki niebieskie
    2 galaretki czerwone
    opakowanie okrągłych biszkoptów
    kilka bez
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto błękitne fale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy . Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Literatką wykrawamy otwory. Mąki i żółtka miksujemy z jedną szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami. Na gorące mleko z cukrem wlewamy roztwór mąk i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, dodajemy pokruszone bezy. Czerwone galaretki rozpuszczamy w w 3 szklankach wody, niebieskie w 4 szklankach, odstawiamy aż zaczną tężeć. W blaszce układamy biszkopty, na nich 1/2 kremu, biszkopt z otworami, w otwory wlewamy tężejącą czerwoną galaretkę, reszta kremu, pokrojone w kostkę brzoskwinie i niebieska galaretka. Odstawiamy do zastygnięcia , najlepiej do następnego dnia.

Porady

Biszkopty możemy zastąpić, zwykłym jasnym biszkoptem upieczonym podobnie jak ciemny ale bez dodatku kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować