Ciasto biszkoptpowe z kremem waniliowym i truskawkami

4.5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste biszkopty, krem na bazie serków waniliowych z truskawkami

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajka
    8łyżki letniej wody
    250 g cukru
    150g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    4żółtka
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru
    250g masła
    2 serki homogenizowane waniliowe ( każdy 150g )
    2 szklanki mleka w proszku
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 łyżki żelatyny
    3/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyn
    około 500g truskawek

    Wierzch
    2 galaretki truskawkowe
    500g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Ciasto biszkoptpowe z kremem waniliowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Z ciasta upiec dwa biszkopty o wymiarach 24/35 cm . piec około 20 minut w temp 170 *C .
  • 2. Krem:
    Jaja wyszorować i sparzyć ,4 żółtka + 1 jajko ubić z cukrem i wanilią na parze wystudzić . Masło dobrze spulchnić , dodać wystudzoną masę jajeczną , ucierając dodawać serki homogenizowane na przemian z mlekiem w proszku , żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku , wystudzić , cały czas miksując dodać do masy (masa jest dość płynna należy na chwilę wstawić do lodówki ) .
  • 3. Na jeden biszkopt rozsmarować trochę kremu , wcisnąć oczyszczone truskawki, wyłożyć resztę kremu , przykryć drugim biszkoptem.
    Galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku, wystudzić, dodać pokrojone truskawki, odstawić do lekkiego stężenia, wyłożyć na biszkopt, całość dokładnie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto szpinakowe z kremem waniliowym i galaretkami

To może cię zainteresować