Ciasto Biszkoptowe Z Owocami Pod Pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne. lekkie ciasto, wyglądem lekko przypominające fale dunaju ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

    biszkopt:

    4 jajka kl L
    1 bardzo czubata szklanka mąki
    1/2 szkl cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jabłka, łodyga rabarbaru, 1/2 brzoskwini (lub dowolny miks owoców)
    masa budyniowa:
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g
    2 i 1/2 łyżki cukru
    2 i 1/2 szkl mleka
    80 gr masła
    polewa czekoladowa z żelatyną:
    50 g masła
    1/4 szkl cukru pudru
    1 łyżka mleka
    1 czubata łyżka kakao
    1/2 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody
    dodatkowo:
    wiórki kokosowe do obsypania po wierzchu (nie konieczne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto biszkoptowe z owocami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
    2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone na mniejsze kawałki.
    3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
    Pieczemy w 180 stop. przez około 35 minut.
    Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia !
  • 2. Masa budyniowa

    4. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (w 2 szklankach a 1/2 rozmieszamy proszek budyniowy). Następnie, ugotowany budyń, odstawiamy do prawie całkowitego wystudzenia (przykrywamy folią spożywczą, wierzch budyniu aby nie utworzył się kożuch, możemy też wstawić go do lodowatej wody aby szybciej ostygł)
    5. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Postępujemy tak aż do wykończenia składników.
    6. Wystudzony biszkopt smarujemy z wierzchu masą budyniową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
  • 3. Polewa czekoladowa

    7. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
    8. Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników (nie gotujemy!)
    9. Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej w masie kakaowej. Polewę schładzamy do temp. pokojowej a następnie polewamy nią ciasto i obsypujemy ewentualnie kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować