Ciasto biszkoptowe z orzechami

0 (0 ocen)

Ciasto z niebanalną masą z jogurtu greckiego oraz kruszonych biszkoptów. Smak świetnie dopełniają orzechy ziemne w karmelu. Masa ciasta swą konsystencją nieco przypomina sernik. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki kaszy manny
    ½ szklanki cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    4 opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu (4 x 400 g)
    5 jajek
    2 opakowania biszkoptów okrągłych (2 x 180 g)
    300 g orzechów ziemnych w karmelu

    Dodatkowo:
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto biszkoptowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe z orzechami 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić dno formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min (180 st. C).
  • Ciasto biszkoptowe z orzechami 2. Wstępnie podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika, który następnie równomiernie posypać bułką tartą.
  • Ciasto biszkoptowe z orzechami 3. Wszystkie opakowania jogurtu utrzeć z jajkami. Dołożyć pokruszone biszkopty i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto biszkoptowe z orzechami 4. Następnie wsypać orzechy i jeszcze raz wymieszać.
  • Ciasto biszkoptowe z orzechami 5. Masę wyłożyć na posypane bułką tartą ciasto. Formę ponownie włożyć do piekarnika.
  • Ciasto biszkoptowe z orzechami 6. Całość piec jeszcze 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto kremowo – biszkoptowe

To może cię zainteresować