Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wczoraj upiekłam mój nowy biszkopt a właściwie biszkoptu przepis mój od lat lecz dodałam do niego jeszcze mąki ziemniaczanej oraz olej wyszedł mega, a że mam sporo musu jabłkowego który dostałam z MOPS - u czego się nie wstydzę dlatego wymyśliłam.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto biszkoptowe :
    6 jajek ( rozmiar M ),
    1,5 szklanki cukru ( szklanka poj. 210 ml ),
    1 szklanka mąki tortowej pszennej,
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3/4 szklanki oleju.

    masa jabłkowa :
    2 słoiki musu jabłkowego ( słoik 720 g ),
    4 galaretki ( smak i kolor dowolny ),
    2,5 szklanki gotowanej wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na puszysta masę jajeczną. Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia a także wlać olej i zmiksować do połączenia się wszystkich składników z masą jajeczną.
  • ciasto 2. Jak już mamy przygotowane ciasto biszkoptowe blaszkę 35 na 25 wysmarować margaryna i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piekarnika i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • ciasto 3. W czasie gdy ciasto upieczone stygnie przygotować galaretki, a mianowicie dwie na przykład jak u mnie agrestowe rozpuścić w szklance przegotowanej wody a brzoskwiniową z winogronową rozpuścić w półtorej szklanki gotowanej wody. Rozpuszczone galaretki pozostawić do lekkiego stężenia .
  • ciasto 4. Gdy ciasto już całkowicie wystygło przekroić je na dwa placki, do blaszki 36 na 25,5 położyć spodnią część placka. W międzyczasie przygotować zielony mus jabłkowy, do miski przełożyć cały mus jabłkowy wlać lekko stężałą galaretkę i wymieszać z musem do połączenia się w jedna całość. Zieloną masę jabłkowa przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
  • ciasto 5. W czasie gdy ciasto zastyga z jednym kolorem galaretek z musem wtedy przygotowujemy drugie galaretki a właściwie dwa kolory razem lekko stężałe przelać do musu jabłkowego i również wymieszać do połączenia się w jena całość. Na stężały mus jabłkowy zielony położyć drugi placek upieczonym w kierunku galaretki z musem wylać na ciasto mus z galaretką i całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  • ciasto 6. Gotowe ciasto kroi się bardzo dobrze ciasto nie jest suche idealnie komponuje się z musem zrobionym z galaretkami. Tak jak wspomniałam galaretki można dodać kto jakie ma ochotę. Zapewniam że będziecie zaskoczeni takim ciastem tak samo jak ja. Ciasto świetnie się sprawdzi do kawy dla gości a również na przyjęcie urodzinowe czy imieninowe lub dowolne święta, Serdecznie polecam choć sama go uplanowałam to zaskoczył mnie smak tego ciasta. Wszystkie zdjęcia znajdują się na moim blogu link w opisie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować