Puszyste ciasto biszkoptowe nadziane kremem jabłkowym z dodatkiem budyniu oraz kremem chałwowym ze śmietanką. Bez nasączania jest wilgotne i bardzo smaczne.
50 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
Tortownica o śr. 24 cm
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej(pojemność szklanki 200 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
1 szklanka cukru drobnego do wypieków(pojemność szklanki 200 ml)
4 duże jajka
Szczypta soli
Tłuszcz do formy
Krem jabłkowy
2 budynie waniliowe
¾ szklanki wody
3 duże łyżki cukru
1 cukier waniliowy
6 jabłek o smaku kwaskowym
Krem o smaku chałwy:
200 g chałwy o smaku waniliowym
1 opakowanie śmietanki 30% - 330 ml
1 łyżeczka żelatyny
¼ gorzkiej czekolady
Ciasto biszkoptowe z kremem jabłkowo chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.dodawać gorącą wodę).Następnie mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, wyrównać, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na 2 krążki.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do naczynia o podwójnym dnie wlać ½ szklanki wody, dodać pokrojone jabłka. Rozgotować, dodać cukry, krótko gotować. Budynie wymieszać w wodzie, wlać do gorących jabłek, gotować, cały czas mieszać do zgęstnienia masy.
Chałwę zmiksować. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić do spęcznienia, następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się, przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, małymi porcjami dodawać chałwę, delikatnie mieszać. Na końcu dodać żelatynę, wymieszać.
Na dolny krążek wyłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać, potem porcję masy chałwowej. Przykryć drugim krążkiem, delikatnie docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę jabłkową i masę z chałwą. Schłodzić, posypać startą czekoladą.
Komentarze