Ciasto biszkoptowe z kajmakiem, bitą śmietaną z ricottą i jagodami pod galaretką

  • wyświetlono: 1671 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przekładane ciasto kajmakiem z bitą śmietaną , ricottą oraz jagodami zalanymi galaretką w kolorze owoców. Słodkie i bardzo smaczne.

martyna

Składniki

Blaszka 27,5 X 17cm.

Biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
papier do pieczenia

400g. masy kajmakowej

Bita śmietana:
400ml. schłodzonej śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
250g. ricotty
1 łyżeczka żelatyny
100ml. wrzątku

Poncz:
1 łyżka soku z jagód
4 łyżki przegotowanej wody

Jagody z galaretką:
1 szklanka oczyszczonych jagód
2 galaretki szafranowe o smaku wieloowocowym lub jagodowe/jeżynowe
700 ml wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowe z kajmakiem, bitą śmietaną z ricottą i jagodami pod galaretką

  • 1. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę także rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystudzenia.
  • 2. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , przekroić na pół wzdłuż.
  • 3. Masę kajmakową przełożyć do garnka , podgrzać aż stanie się lekko płynna.
    Dół biszkopta ułożyć ponownie w blaszce , wyłożyć masę kajmakową , rozsmarować , przykryć pozostałym biszkoptem.
    Wierzch nasączyć ponczem
    Poncz: sok jagodowy połączyć z wodą.
  • 4. Masa śmietanowa z ricottą:Śmietanę ubić z cukrem pudrem , dodać ricottę oraz zimną żelatynę , ponownie zmiksować.
    Masę śmietanowo-serową wyłożyć na biszkopt , rozsmarować równo , posypać po całości jagodami.
    Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką.
    Wstawić do lodówki na noc , do całkowitego stężenia mas.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptDeserJagodykajmakricottadomowe ciastojagody leśneCiasto biszkoptowe z kajmakiem bitą śmietaną z ricottą i jagodami pod galaretkąjagody z galaretkąciasto warstwowe z jagodamiciasto biszkoptowe z kajmakiem i jagodamibiszkopt z bitą śmietaną i ricottąbiszkopt z bitą śmietaną i jagodamiciasto z kajmakiem i śmietaną

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto biszkoptowe z kremem i podwójną galaretką.

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem i podwójną galaretką

Puszyste, kolorowe ciasto o delikatnym...

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Ciasto z bitą śmietaną i kremem...

Ciasto z jagodami i galaretką

Dodane przez: kuchnia ani

Ciasto z jagodami i galaretką

To jedno z moich ulubionych ciast...

image-0nh19nd

Dodane przez: izaa_a

ciasto z białą czekoladą, bitą śmietaną i...

…bardzo lubię takie ciasta, bita...

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i...

To ciasto może i jest troszkę pracochłonne,...

Biszkoptowe z kremem cappuccino i wiśniami z galaretką.

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem cappuccino i...

Delikatne ciasto z pysznym kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE