Ciasto biszkoptowe z jabłkami w waflu z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo delikatne ciasto biszkoptowe z nadzieniem jabłkowym w delikatnej oprawie waflowo śmietanowej. Cudowne dwa samki – jabłka z galaretką i śmietanka z galaretką. Całość oprawiona w kruche wafle.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 20x25 cm
    Składniki ciasto:
    3 jajka
    ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
    ½ szklanki mąki tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Sól do smaku
    Papier do poeczenia
    2 wafle tortowe
    Nadzienie jabłkowe:
    ¾ l rozgotowanych jabłek
    2 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    Nadzienie śmietanowe:
    1 galaretka cytrynowa
    330 ml śmietanki 30%
    1 opakowanie serka mascarpone 250 g
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Galaretki

Ciasto biszkoptowe z jabłkami w waflu z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać szczyptę soli, cukier, ubić na sztywną, puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na pół.
    Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody by spęczniała, następnie podgrzewać by się rozpuściła. Rozgotowane jabłka wymieszać z galaretką, i 2 łyżkami cukru, podgrzać by galaretka i cukier się rozuściły, następnie dodać żelatynę, wymieszać, przestudzić, przełożyć biszkopt. Schłodzić.
    Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, delikatnie ubić. Potem dodać serek mascarpone, tężejącą galaretkę, delikatnie całość ubić.
    Wafel posmarować połową masy śmietanowej, schłodzić kilka minut, ułożyć biszkopt z jabłkami. Na wierzch wyłożyć pozostały krem śmietankowy, przyłożyć waflem, lekko docisnąć. Całe ciasto schłodzić.

Porady

1.jabłka można doprawić smakowo cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wafle Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować