Ciasto biszkoptowe z galaretką z czarnej porzeczki

4.5 (155 ocen)

  • 40 min

Sama wymyśliłam to ciasto - jest proste w wykonaniu, bajecznie kolorowe, owoce pochodzą z mojej działki. Kwaskowatość galaretki przesłania intensywną słodycz ciast biszkoptowych i smak całego wypieku jest bardziej intrygujący.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki przegotowanej wody i oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Krem
    330 ml galaretki z czarnej porzeczki
    1 galaretka porzeczkowa
    500 ml śmietany 30%
    1 zagęstnik do śmietany
    2 łyżeczki cukru pudru
    Kilka owoców czarnej porzeczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z galaretką z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka posolić, dodać cukier, ubić na puszystą masę, dodać olej, wodę, wymieszać. Mąki wymieszać ze sobą, dodawać porcjami do masy jajecznej, lekko mieszać. Na koniec zostawić 2 łyżki mąki, wsypać proszek do pieczenia i dodać do ciasta. Też lekko wymieszać. Piekarnik podgrzać do temp. 170 stopni, wstawić blachę z ciastem, piec około 40 minut na złoty kolor. W czasie pieczenia zwiększyć temp. do 180 stopni.
    Galaretkę z porzeczek podgrzać, dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, przestudzić. Śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem ubić na sztywną masę.
    Biszkopt przekroić na pół, rozsmarować 2/3 wystudzonej galaretki – wstawić do lodówki na 10 minut do całkowitego stężenia. Następnie ułożyć łyżką 2/3 bitej śmietany. Przykryć drugą połową ciasta biszkoptowego. Na wierzch rozsmarować resztę galaretki a na nią wyłożyć pozostałą ubitą śmietanę. Nożem wyrównać wierzch ciasta i udekorować owocami z czarnej porzeczki. Wstawić do lodówki na 30 minut.

    Galaretka ma kwaskowy smak a dodana do ciasta łamie słodki smak ciast biszkoptowych z kremem. Ponadto nadaje ciastu wspaniały kolor czarno-biały.

Porady

Zamiast galaretki z czarnej porzeczki można dodać galaretkę z czerwonej porzeczki lub konfiturę z wiśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować