Ciasto biszkoptowe z dżemem i bitą śmietanką

3.29 (7 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto. Wystarczy upiec biszkopty, ubić śmietankę, zrobić polewę i przełożyć. Ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo pyszne, mięciutkie biszkopty, domowy dżem wiśniowy i puszysta śmietanka, do tego lekko gorzka polewa. Idealne połączenie. Do tego ładnie wygląda. Lekko wilgotne i nie zapychające. Zróbcie takie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na biszkopty:
    10 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao


    Na krem:
    330 g śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    3 łyżki żelatyny spożywczej
    5 łyżek gorącej wody

    Na polewę:
    6 łyżek kakao
    6 łyżek cukru
    6 łyżek masła lub margaryny
    gorąca woda ( opcjonalnie )

    Dodatkowo:
    słoiczek dżemu wiśniowego ( u mnie domowy )
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

3.29 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Ciasto biszkoptowe z dżemem i bitą śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 2. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Płynną i letnią żelatynę wlewamy do kremówki i ubijamy.
  • 3. Przekładanie: Jeden biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym, następnie nakładamy krem śmietankowy i przykładamy drugim biszkoptem.
  • 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do stężenia kremu i zastygnięcia polewy.
  • 5. Dekoracja i podanie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Ciasto kroimy na porcje, a następnie dekorujemy bitą śmietanką. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30%

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować