Ciasto biszkoptowe z delicjami

4.5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopty, krem maślany z dodatkiem brzoskwiń i likieru kokosowego

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    300g cukru
    200g maki
    8 łyżek ciepłej wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Krem:
    Masa:
    6 żółtek
    100g cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 szkl mleka
    250g masła
    puszka brzoskwiń
    cukier waniliowy
    likieru kokosowego malibu

    Do nasączenia biszkoptów:
    strop z brzoskwiń
    kokosowy likier

    Dodatkowo:
    2 paczki ciastek delicji pomarańczowych
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Ciasto biszkoptowe z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i wodą do białości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do masy jajecznej , wymieszać .
    Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem ,ciasto podzielić na dwie części , upiec dwa biszkopty. Piec około 30 minut w 175*C
  • 2. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości , dodać obydwie mąki , wlać mleko , dokładnie wymieszać , cały czas mieszając ugotować budyń , wystudzić , masło spulchnić , ucierając porcjami dodać budyń ,do gotowej masy dodać likier ,odłożyć kilka łyżek na wierzch do reszty dodać pokrojone i dokładnie odsączone brzoskwinie ,
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia.

    Biszkopty nasączyć sokiem z brzoskwiń ( zostawić trochę soku do nasączenia delicji ) przełożyć kremem.
    Wierzch posmarować odłożonym wcześniej kremem.
    Ułożyć nasączone delicje , zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować