Ciasto biszkoptowe z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i wodą do białości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do masy jajecznej , wymieszać .
Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem ,ciasto podzielić na dwie części , upiec dwa biszkopty. Piec około 30 minut w 175*C
2.Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości , dodać obydwie mąki , wlać mleko , dokładnie wymieszać , cały czas mieszając ugotować budyń , wystudzić , masło spulchnić , ucierając porcjami dodać budyń ,do gotowej masy dodać likier ,odłożyć kilka łyżek na wierzch do reszty dodać pokrojone i dokładnie odsączone brzoskwinie ,
3.Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia.
Biszkopty nasączyć sokiem z brzoskwiń ( zostawić trochę soku do nasączenia delicji ) przełożyć kremem.
Wierzch posmarować odłożonym wcześniej kremem.
Ułożyć nasączone delicje , zalać tężejącą galaretką.
Komentarze