Ciasto a'la biedronka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite ciasto a'la biedronka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto jasne:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    250 g margaryny
    1 jajko

    ciasto ciemne:
    3 jajka
    1 szklanka gęstej śmietany
    1/ 2 szklanki cukru
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka sody rozpuszczonej w łyżce letniej wody

    krem:
    1/ 2 litra mleka
    250 g margaryny
    cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki ( płaskie ) mąki zwykłej
    1 galaretkę truskawkową

Ciasto a'la biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Zagnieć ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

    Ciasto ciemne: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Ubić białka delikatnie wymieszać zresztą ciasta.

    Ciasto jasne wyjąc z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych
    oczkach, delikatnie wymieszać z ciastem. Piecz ok. godziny w temp. 180 stopni C.
  • 2. Krem: trochę więcej niż połowę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Mąkę
    rozmieszać z resztą mleka i na małym ogniu zagotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę
    utrzeć i po łyżce dodawać budyń, aż powstanie puszysta masa. Można dodać owoce
    sezonowe, delikatnie wymieszać lub zmiksować.
  • 3. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Na ciasto wyłożyć masę,
    owoce i biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy