Ciasto a'la biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne: Zagnieć ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Ciasto ciemne: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Ubić białka delikatnie wymieszać zresztą ciasta.
Ciasto jasne wyjąc z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych
oczkach, delikatnie wymieszać z ciastem. Piecz ok. godziny w temp. 180 stopni C.
2.Krem: trochę więcej niż połowę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Mąkę
rozmieszać z resztą mleka i na małym ogniu zagotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę
utrzeć i po łyżce dodawać budyń, aż powstanie puszysta masa. Można dodać owoce
sezonowe, delikatnie wymieszać lub zmiksować.
3.Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Na ciasto wyłożyć masę,
owoce i biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia.
Komentarze