Ciasto białkowo-biszkoptowe z masa budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto białkowe:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i proszek do pieczenia. Mase nierówno wyłozyć na blache i posypać delikatnie kawą.
Biszkopt :
Białka ubić, dodać makę wymieszana z proszkiem oraz zółtka .Mase wylać na ciasto białkowe .Piec 35 minut w 180 st. Gdy ciasto przestygnie , przekroić biszkopt na połowę i przełozyc masa budyniową.
Masa budyniowa:. Żółtka połączyć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z mąką. Mleko zagotowac i i wlać do niego masę z żółtek.Całośc zagotowac pilnujac i mieszająć by sie budyń nie przypalił.Gdy budyń przestygnie , dodać miękka margaryne i utrzeć na gładka mase.
.Mase budyniową rozsmarować na połowie przekrojonego biszkoptu, zostawiajac niewielka ilosc masy na wierzch.Przykyć druga połową biszkoptu , rozmarować na nim reszte masy.
Ciasto mozna udekorować polewa czekoladowa tworząc tzw. esy floresy.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Porady
duza blacha. 24 x 35.
blacha powinna byc wyłozona papierem do pieczenia.
Komentarze