Ciasto bezowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto dla wielbicieli truskawek i delikatnej bezowej pianki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru

    Piana:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    oraz
    50 dag truskawek
    cukier puder

Ciasto bezowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, margarynę i żółtka. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na natłuszczonej i posypanej odrobiną bułki tartej blaszce o w wymiarach 40x24.
  • 2. Na ciasto wykładamy truskawki. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier i wykładamy na truskawki. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i pieczemy 45 minut w 170C. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta możemy dać inne ulubione owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy