Ciasto bezowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Po raz pierwszy udało mi się ciasto z taką dużą i puszystą bezą. Nie wspomnę oczywiście o cudownym smaku całego ciasta. Żałowałam jedynie, że zrobiłam je w tak małej blaszce.

  • 30 min

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Ciasto:
    30 dag mąki
    12 dag cukru pudru
    13 dag zimnego masła
    4 żółtka
    2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza z borówkami:
    4 białka
    100g cukru pudru
    150g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bezowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 minut do zrumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Na lekko ciepłe ciasto wyłożyć bezę z borówkami i piec ok. 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia pianki. Kroić gdy ciasto będzie całkowicie zimne.
  • 2. Beza z borówkami: Białka ubić, gdy będą sztywne, dodawać partiami cukier puder. Miksować do powstania lśniącej jednolitej piany. Na koniec wsypać borówki, delikatnie wymieszać łyżką.

Porady

Rada: Ciasto kruche należy koniecznie wcześniej podpiec, aby pieczenie bezy trwało jak najkrócej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować