Ciasto bezowe z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Gdy będą już sztywne dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę podzielić na pół. Na papierze do pieczenia odrysować dwa kółka o średnicy ok. 23 cm i na nich rozsmarować powstałą masę. Piec w nagrzanym do 110 C piekarniku z termoobiegiem ok. 2- 3 h aż do wyschnięcia blatów z piany.
Śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i śmietan – fixy. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 100 g borówki i delikatnie zmiksować.
Na jeden ostudzony blat bezowy położyć krem z borówkami. Przykryć drugim blatem. Na wierzch położyć drugą część kremu i posypać pozostałymi borówkami.
Komentarze