Ciasto bezowe z borówką amerykańską

4.51 (160 ocen)

Moje dzieci je uwielbiają.

Składniki:

  • Składniki:
    5 białek
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Krem:
    500 g śmietanki 36%
    6 łyżek cukru
    2 śmietan - fixy
    200 g borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bezowe z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Gdy będą już sztywne dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę podzielić na pół. Na papierze do pieczenia odrysować dwa kółka o średnicy ok. 23 cm i na nich rozsmarować powstałą masę. Piec w nagrzanym do 110 C piekarniku z termoobiegiem ok. 2- 3 h aż do wyschnięcia blatów z piany.
    Śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i śmietan – fixy. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 100 g borówki i delikatnie zmiksować.
    Na jeden ostudzony blat bezowy położyć krem z borówkami. Przykryć drugim blatem. Na wierzch położyć drugą część kremu i posypać pozostałymi borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować