Ciasto bez pieczenia z bananem i ananasem

4.4 (5 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na herbatnikach z bananami, ananasem, kajmakiem i masą ze śmietanką i mascarpone. Lekkie i delikatne, idealne na ciepłe dni. Jest tak proste, że nawet osoby początkujące zrobią je bez problemu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Herbatniki - duża paczka 300g
    Kajmak - ok 250g
    Śmietanka 30% lub 36% - 500g
    Mascarpone - 250g
    Cukier puder - 2 łyżki
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Banan - 3szt
    Ananas - około 3/4 puszki
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia z bananem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę, najlepiej z wyciąganym dnem, wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników. Smarujemy je około 2 łyżkami kajmaku i znów układamy warstwę herbatników. Smarujemy kajmakiem i układamy jeden obok drugiego plasterki bananów.

    Mocno schłodzoną śmietankę mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijamy, najpierw na małych obrotach, potem powoli zwiększamy do najwyższych. Kiedy masa będzie już gęsta (może to potrwać kilka minut), dodajemy sok z cytryny.

    Na banany wykładamy około 3/4 masy śmietanowej, a na nią znów warstwę herbatników i kajmaku. Na to pozostałą warstwę śmietanową. Na górze układamy kawałki ananasa.

    Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto bez problemu daje się pokroić i pięknie się trzyma.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować