Ciasto na herbatnikach z bananami, ananasem, kajmakiem i masą ze śmietanką i mascarpone. Lekkie i delikatne, idealne na ciepłe dni. Jest tak proste, że nawet osoby początkujące zrobią je bez problemu.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Herbatniki - duża paczka 300g
Kajmak - ok 250g
Śmietanka 30% lub 36% - 500g
Mascarpone - 250g
Cukier puder - 2 łyżki
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Banan - 3szt
Ananas - około 3/4 puszki
Ciasto bez pieczenia z bananem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę, najlepiej z wyciąganym dnem, wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników. Smarujemy je około 2 łyżkami kajmaku i znów układamy warstwę herbatników. Smarujemy kajmakiem i układamy jeden obok drugiego plasterki bananów.
Mocno schłodzoną śmietankę mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijamy, najpierw na małych obrotach, potem powoli zwiększamy do najwyższych. Kiedy masa będzie już gęsta (może to potrwać kilka minut), dodajemy sok z cytryny.
Na banany wykładamy około 3/4 masy śmietanowej, a na nią znów warstwę herbatników i kajmaku. Na to pozostałą warstwę śmietanową. Na górze układamy kawałki ananasa.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto bez problemu daje się pokroić i pięknie się trzyma.
Komentarze