Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z czarną porzeczką i nutellą

4.46 (207 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli piekarnik odmówi współpracy, to nic straconego. Można zrobić takie oto ciacho. Pycha.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • herbatniki maślane jasne
    herbatniki maślane kakaowe ciemne

    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki mąki pszennej
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    400 g masła roślinnego

    słoik dżemu z czarnej porzeczki
    4 łyżki nutelli
    1/2 szklanki rodzynek + 50 ml amaretto

    100 g czekolady deserowej
    100 g czekolady mlecznej
    200 ml śmietany 30 %
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.46 (207 ocen)

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z czarną porzeczką i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 1 litra mleka odlać ok szklankę mleka. Większą część mleka zagotować, a w pozostałym rozprowadzić budynie, mąkę, żółtka i cukier. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
    Masło roślinne spienić i stopniowo dodawać ugotowany budyń.
    Gotowy krem podzielić na trzy części.
    Rodzynki namoczyć w alkoholu. Jeśli dla dzieci, to namoczyć w ciepłej wodzie.
    Do jednej części dodać nutellę. Do dwóch pozostałych rodzynki.
    Dno tortownicy wyłożyć ciemnymi herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć część kremu z rodzynkami. Teraz jasne herbatniki i dżem porzeczkowy. Ponownie jasne herbatniki i krem z nutellą. Znowu herbatniki i pozostały krem. Przykryć ciemnymi herbatnikami. Schłodzić.
    Śmietanę zagrzać i dodać czekoladę deserową i mleczną. Najlepiej w małych kawałkach. Podgrzewać, mieszać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić i wylać na ciemne herbatniki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy Czekolada Nutella Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować