Ciasto bez pieczenia na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych proporcji gotujemy budyń (słodzimy w zależności od upodobań) i studzimy.
2. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy. Jeśli masa ma grudki, rozwarstwia się to można ją jeszcze uratować, stawiając miskę metalową (plastik może się stopić ;) nad garnkiem z gorącą, parująca wodą i zmiksować jeszcze raz całość.
3. Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody i odstawiamy do lekkiego tężenia.
4. Foremkę smarujemy delikatnie/gdzieniegdzie masłem i wykładamy folią spożywczą (jeśli to foremka silikonowa to możemy pominąć ten krok)
5. Na dno wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na to dajemy 1/3 kremu budyniowego, a następnie cienką warstwę dżemu i znów herbatniki i tak aż do wykończenia masy budyniowej. Na ostatnią warstwę nie nakładamy dżem a galaretkę.
6. 1/3 tężejącej galaretki mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i wylewamy przy bokach w koło blaszki zostawiając pusty środek. Na środek wylewamy resztę galaretki już bez jogurtu.
Gotowe ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc aby herbatniki zmiękły. Smacznego !
Komentarze