Ciasto baton orzechowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ostatnio dostałam dużo orzechów i wpadłam na pomysł żeby przygotować takie oto batony,bardzo słodkie i bardzo pyszne.Najlepiej smakują gdy mocno stwardnieją ,z karmelu zrobi się wtedy taka ciągutka.Zapewniam,że nie można się od nich oderwać.Miód i orzechy to bardzo pyszne połączenie.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    3 łyżki miodu prawdziwego
    12,5 dag masła lub margaryny

    Karmel:
    1 szklanka orzechów włoskich ( drobno pokrojonych )
    5 łyżek cukru
    3 łyżki miodu prawdziwego
    10 dag masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto baton orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonej folią aluminiową do pieczenia lub papierem.Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • Z karmelem. 2. Składniki wkładamy do garnka,chwile gotujemy,aż masa będzie gęsta i jednolita.Tak przygotowany gorący karmel wykładamy równomiernie na ciasto.
  • Gotowy baton. 3. Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczony placek studzimy i kroimy w wąskie batoniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Domowy baton

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Orzechowy krakersik

To może cię zainteresować