Ciasto bardzo cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wspaniałe ciasto, które znika w mgnieniu oka.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szczypta soli
    szklanka cukru
    6 łyżek mąki

    Nasączenie:
    0,5 szklanki letniej wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki cukru pudru

    Krem:
    0,5 szklanki soku z cytryny
    1,5 szklanki letniej wody
    2 budynie śmietankowe
    2 żółtka
    szklanka cukru
    200g masła

    Pianka:
    700ml śmietany 30%
    2 galaretki cytrynowe
    szkalnka gorącej wody

    Polewa:
    2 łyżki masła
    3 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki cukru pudru

    Opakowanie herbatników

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania wsypać porcjami cukier i połączyć całość. Żółtka także ubić. Wlewać cienkim strumieniem do piany z białek i miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników. Dosypać mąkę i już łyżeczką delikatnie połączyć całość.
    Wylać ciasto na blaszkę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec do momentu zarumienienia się wierzchu biszkoptu.
    Wyjąć z piekarnika, następnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i wystudzić.
  • 2. Nasączenie:
    Podane składniki wymieszać ze sobą do połączenia i nasączyć wystudzony biszkopt.
  • 3. Krem:
    Do 0,5 szklanki wody dodać budynie i żółtka i dobrze wymieszać Resztę wody i sok z cytryny wlać do garnka. Wsypać cukier i zagotować. Do gotującej wody wlać cienkim strumieniem budyń, cały czas mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Wystudzić, a wystudzony zmiksować z masłem na gładki krem.
  • 4. Pianka:
    Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzić, ale nie doprowadzić do ich stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem wlać galaretkę. Połączyć szybko całość aby się nie zważyło ani nie zrzedło.
  • 5. Polewa:
    Rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i cukier, podgrzewać aż do połączenia składników. Przestudzić.
  • 6. Na nasączony biszkopt należy wylać krem, równo rozsmarować. Na krem nałożyć piankę i wstawić do lodówki na ok 40 minut. Kiedy pianka stężeje całość przykryć herbatnikami i polać wystudzoną polewą.

Porady

Jeżeli chcemy aby ciasto było jeszcze mocniej cytrynowe, do kremu oprócz soku z cytryny można dodać skórkę startą z jednej cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować