Ciasto "Bananowy Król" na serwatce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto, w którym dominuje smak bananowy. Dwa blaty ciasta przełożone pysznym kremem. Całość udekorowana czekoladą i chipsami bananowymi. Polecam!

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA POTRZEBY KONKURSU:

    Składniki podstawowe:
    2 jajka
    6 bananów
    250 g serka mascarpone

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    400 ml śmietany kremówki 36%

    Składniki robocze:
    cukier, cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii, soda oczyszczona, mąka pszenna tortowa, serwatka, żelatyna, olej rzepakowy, sok z cytryny

    Dekoracja:
    polewa czekoladowa
    chipsy bananowe



    Ciasto bananowe:
    2 jajka
    1/2 szkl serwatki pozostałej po wyrobie domowego twarogu (ewentualnie można zastąpić maślanką)
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 duże banany, rozgniecione widelcem na "papkę"
    100 g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 szkl mąki pszennej tortowej

    Krem bananowy:
    4 banany
    sok z 1/2 cytryny
    400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
    1 kopiasta łyżeczka żelatyny+ 3 łyżki zimnej wody

    Polewa czekoladowa:
    2 łyżki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki masła
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    200 g chipsów bananowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "bananowy król" na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto bananowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, serwatka i olej należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem. Pierwsze pięć składników (jajka, serwatkę, olej, ekstrakt i rozgniecione na "papkę banany) wymieszać w misce trzepaczką. W innym naczyniu połączyć ze sobą resztę składników (obydwa rodzaje cukru, sodę i mąkę). Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 180 st.C przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć. Należy kontrolować stopień wypieczenia ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa równe blaty i odstawić na bok.
  • 2. Krem bananowy: Banany, tak jak w cieście, rozgnieść widelcem na "papkę" (można również zmiksować w blenderze). Od razu zalać je sokiem z cytryny, by nie ściemniały i wymieszać. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder (opcjonalnie, krem będzie już słodki od bananów) oraz serek mascarpone i "papkę" bananową, zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą (3 łyżki), a po chwili umieścić na kilka sekund w mikrofalówce lub podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki. Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę kremu bananowego i szybko wymieszać (zapobiegnie to zwarzeniu się kremu- to tak samo jak w przypadku dodawania śmietany do zupy: najpierw kilka łyżek zupy wlewamy do śmietany, a następnie całą śmietanę do zupki). Zatem i naszą żelatynę wlać do kremu bananowego i zmiksować na najwyższych obrotach miksera.
  • 3. Pierwszy blat ciasta umieścić w blaszce, w której był pieczony. Na niego wyłożyć 3/4 kremu bananowego, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta bananowego. Wysmarować go resztą kremu i posypać chipsami bananowymi. Ciasto schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować polewę.
  • 4. Polewa czekoladowa: Polewa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i zostawić polewę do zgęstnienia. Gęstniejącą polewę przełożyć do tutki z papieru do pieczenia, odciąć róg i dynamicznymi ruchami udekorować ciasto czekoladą. Można również zrobić to za pomocą łyżki. Po prostu robicie na cieście czekoladowe esy floresy ;)



    Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować