Ciasto bananowo-marchewkowe

4.49 (156 ocen)

Szybkie i niezwykle proste w przyrządzeniu ciasto o ciekawym smaku.

Składniki:

  • 280g mąki pszennej
    170g cukru
    3 dojrzałe banany
    120g marchewki (2 małe marchewki)
    170ml oleju słonecznikowego
    2 duże jajka
    30g migdałów
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli


Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, banany zgnieść widelcem.
  • 2. Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany i migdały. Kolejno dodać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub szpatułką.
  • 3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 min. w formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce z piekarnika pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować