Ciasto bananowo-kawowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczne, delikatne ciasto z kawową masą.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    50g masła
    3 łyżki kakao
    1 łyżka miodu
    125 ml mleka
    2 jajka
    100 g mąki
    100g cukru
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nasączenie:
    1/2 szkl. zaparzonej kawy (2 łyżeczki)
    2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
    Kawowy krem budyniowy:
    700 ml mleka
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 duży budyń waniliowy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    250 g serka mascarpone
    1/2 szklanki cukru pudru można troszeczkę więcej jak ktoś woli słodsze
    Oraz
    1 mały słoiczek dżemu wiśniowego
    2 większe banany
    Sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki gorzkiego kakao
    350 ml śmietany kremówki 30 %
    1/3 szkl. cukru pudru
    2 opakowania śmietan fix
    2 snicersy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto bananowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić z miodem i kakao, dokładnie wymieszać. Garnek odstawić z ognia i wlać mleko, wymieszać. Następnie dodać jajka i wymieszać. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Masę wlać do formy (23 na 35) i piec przez 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
    Ciasto ostudzić i nasączyć kawą wymieszaną z likierem. Posmarować dżemem.
    Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z kawą i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać mleko z budyniem i mąkami, następnie zagotować dokładnie mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
    Serek mascarpone dokładnie ubić z cukrem i po łyżce dodawać do niego budyń kawowy.
    Złożenie ciasta:
    Banany przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny i układać na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Na banany wyłożyć krem kawowy. Krem posypać przez sitko kakao. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi snickersami.
    Odstawić do lodówki na 3 godziny.

Porady

Zamiast snicersów można użyć czekolady startej na tarce i dodanej do ubitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować