Ciasto bananowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić z miodem i kakao, dokładnie wymieszać. Garnek odstawić z ognia i wlać mleko, wymieszać. Następnie dodać jajka i wymieszać. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Masę wlać do formy (23 na 35) i piec przez 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić i nasączyć kawą wymieszaną z likierem. Posmarować dżemem.
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z kawą i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać mleko z budyniem i mąkami, następnie zagotować dokładnie mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Serek mascarpone dokładnie ubić z cukrem i po łyżce dodawać do niego budyń kawowy.
Złożenie ciasta:
Banany przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny i układać na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Na banany wyłożyć krem kawowy. Krem posypać przez sitko kakao. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi snickersami.
Odstawić do lodówki na 3 godziny.
Porady
Zamiast snicersów można użyć czekolady startej na tarce i dodanej do ubitej śmietany.
Komentarze