Ciasto bananowiec z winogronami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto na zimno z bananami i winogronami, u mnie taka ciasta znikają w locie. To jedno z moich ulubionych ciast z bananami.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka: 24x24 cm
    Biszkopt Jasny:
    3 jajka duże
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa Bananowa:
    5 bananów
    1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    kiść winogron zielonych
    kiść winogron różowych
    3 galaretki zielone (agrestowe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto bananowiec z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, dodawać po żółtku a następnie mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piec ok 15-18 minut. Wyjąć i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 450 ml wrzątku.
  • bananowiec 2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić. Banany zmiksować w blenderze. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wlać mus bananowy oraz letnią żelatynę, wymieszać. Gdy masa będzie się robiła gęsta wylać na zimny biszkopt i poukładać winogrona. Odstawić do lodówki.
  • bananowiec 3. Gdy galaretki zaczną tężeć wylać na masę bananową z winogronami. Odstawić ponownie do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować