Ciasto bananowe z winnym lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna propozycja na jesienne ciasto

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 kostka masła
    6 bananów
    Po 1 szklance płatków owsianych i gryczanych
    1 szklanka mleka ryżowego
    2 jajka
    2 szklanki orzechów ziemnych w miodzie
    3/4 szklanki cukru
    0,5 szklanki siemienia lnianego
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    Lukier:
    Szklanka cukru pudru
    3 łyżki różowego słodkiego wina

Ciasto bananowe z winnym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Banany obieramy i rozgniatamy na papkę. Dodajemy do nich cukier i jajka. Miksujemy aż cukier się rozpuści. Masło podgrzewamy razem z mlekiem. Do bananów dodajemy pozostałe składniki oraz wystudzone masło. Całość miksujemy aż masa będzie gładka. Wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180stopni. Po wystudzeniu polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i wina.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy