Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu)

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Mocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ▸4 banany
    ▸2 jaja
    ▸70 g orzechów (u mnie nerkowce)
    ▸65 g mąki gryczanej
    ▸65 g mąki ryżowej
    ▸1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ▸3 łyżki kakao ciemnego
    ▸4 łyżki oleju
    ▸dosłodzić wedle uznania

Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozdrabniamy na papkę, mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
    2. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, dodajemy banany, jajka,olej, cukier/słodzik i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy już tylko łyżką.
    3. Przelewamy ciasto do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
    Zalecam, aby ostygnięte ciasto wsadzić na parę godzin do lodówki, schłodzone ma lepszą konsystencję i smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy