Ciasto bananowe z michałkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Słodkie połączenie bananów i ulubionych cukierków

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 90 g masła
    125 g mąki
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki soli
    60 ml jogurtu
    ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
    cynamon do smaku
    8 sztuk michałków drobno posiekanych
    2 banany
    1 jajko
    100 g cukru do wypieków

Ciasto bananowe z michałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Tortownicę ( 18 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Blenderem miksujemy 1 banana, jogurt i ekstrakt.
    Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Miksując dodajemy na przemian: połowę mąki, banana, resztę mąki. Drugiego banana kroimy w kostkę i razem z michałkami łączymy z ciastem. Pieczemy 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy