Moje dzieciaki bardzo lubią banany i galaretki, więc postanowiłam połączyć to razem w jednym cieście. Moja 6-letnia córcia Kinga stwierdziła że ciasto jest bardzo pyszne, a dzieci prawdę powiedzą :)
Ciasto bananowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt ciemny robimy tak samo jak biszkopt jasny, tylko do mąki dodajemy jeszcze kakao. Po upieczeniu i wystudzeniu wycinamy w nim kieliszkiem kółeczka.
Galaretki truskawkowe rozrabiamy w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
Galaretki jagodowe rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
2.Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka, mieszamy i wlewamy na kipiący budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Na biszkopt jasny dajemy masę budyniową z kakao.
Na tą masę dajemy biszkopt ciemny z dziureczkami.
3.Obieramy banany kroimy na kawałki i w każdą dziurkę dajemy kawałek banana.
4.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy tężejące galaretki truskawkowe i zalewamy nią banany.
Komentarze