Uwielbiam czekoladę, najlepsza jest oczywiście gorzka, dodaję ją wszędzie gdzie się da, wcisnęłam nawet do ciasta bananowego według przepisu Sophie Dahl...
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKłADNIKI GłóWNE:
- bardzo dojrzałe banany: 4 sztuki
- cukier brązowy: 150 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- mąka: 170 gramów
- cukier waniliowy własnej produkcji: 2 łyżki
- sól: 1 szczypta
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- gorzka czekolada: 0.5 sztuki
Ciasto bananowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wychodzi super mięciutkie, wilgotne ciasto. które ma same zalety, dwie najważniejsze to - jest szybkie i łatwe do zrobienia oraz można je wymieszać widelcem w misce :)
Banany mają być mega dojrzałe, czarne całkowicie, im bardziej dojrzałe tym lepsze ciasto.
A więc do dzieła - banany rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, rozbełtane jajko w temperaturze pokojowej, masło roztopione wcześniej i wystudzone oraz resztę składników i mieszamy, niby można mikserem ale ja dziobałam banany widelcem i tak też dokończyłam ciasto. A na koniec dodajemy mój sekretny składnik - czekoladę pokruszoną na malutkie kawałeczki albo startą na grubej tarce, ale ja wolę duże kawałki w cieście, które w większości wcinamy na ciepło :)
Aha, zapomniałam jak piec... a więc ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Kroimy i zjadamy jeszcze ciepłe, wtedy czekolada jest płynna... mniammmm....
Komentarze