Ciasto bananowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam czekoladę, najlepsza jest oczywiście gorzka, dodaję ją wszędzie gdzie się da, wcisnęłam nawet do ciasta bananowego według przepisu Sophie Dahl...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - bardzo dojrzałe banany: 4 sztuki
    - cukier brązowy: 150 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka: 170 gramów
    - cukier waniliowy własnej produkcji: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - gorzka czekolada: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bananowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wychodzi super mięciutkie, wilgotne ciasto. które ma same zalety, dwie najważniejsze to - jest szybkie i łatwe do zrobienia oraz można je wymieszać widelcem w misce :)

    Banany mają być mega dojrzałe, czarne całkowicie, im bardziej dojrzałe tym lepsze ciasto.
    A więc do dzieła - banany rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, rozbełtane jajko w temperaturze pokojowej, masło roztopione wcześniej i wystudzone oraz resztę składników i mieszamy, niby można mikserem ale ja dziobałam banany widelcem i tak też dokończyłam ciasto. A na koniec dodajemy mój sekretny składnik - czekoladę pokruszoną na malutkie kawałeczki albo startą na grubej tarce, ale ja wolę duże kawałki w cieście, które w większości wcinamy na ciepło :)
    Aha, zapomniałam jak piec... a więc ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
    Kroimy i zjadamy jeszcze ciepłe, wtedy czekolada jest płynna... mniammmm....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować