Ciasto bananowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki i łączymy z pół szklanki mleka, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, energicznie mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem.
2.Banany kroimy w cienkie plasterki (po 1 na warstwę) i skrapiamy je sokiem z cytryny.
3.Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia.
4.Spód blachy wykładamy herbatnikami, skrapiamy je delikatnie herbatą z cytryną, rozsmarowujemy 1/3 masy. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki banana i delikatnie dociskamy. W ten sam sposób przygotowujemy dwie kolejne warstwy ciasta. Każdą warstwę lekko dociskamy. Na wierzch wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.
Komentarze