Ciasto bananowe na zimno

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny, mocno budyniowy krem, do tego herbatniki, banany i galaretka - mniam :):)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Mała blacha (u mnie 20x26cm)

    Masa:
    1/2 l mleka
    2 żółtka
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    1/2 kostki masła

    Dodatkowo:
    duża paczka herbatników
    3 banany + sok z cytryny
    1 opakowanie galaretki agrestowej
    herbata z cytryną do nasączenia ciastek (u mnie gorzka)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki i łączymy z pół szklanki mleka, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, energicznie mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem.
  • 2. Banany kroimy w cienkie plasterki (po 1 na warstwę) i skrapiamy je sokiem z cytryny.
  • 3. Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 4. Spód blachy wykładamy herbatnikami, skrapiamy je delikatnie herbatą z cytryną, rozsmarowujemy 1/3 masy. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki banana i delikatnie dociskamy. W ten sam sposób przygotowujemy dwie kolejne warstwy ciasta. Każdą warstwę lekko dociskamy. Na wierzch wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować