Ciasto bananowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto bananowe które po upieczeniu i przekrojeniu jest wilgotne i ma kolor jakby było upieczone z mąki razowej. Wszystkim bardzo smakowało.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
    150 g cukru kryształu
    200 g mąki
    120 g masła stopionego i schłodzonego
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    kilka kropel soku z cytryny
    Dodatkowo:
    1 duże jabłko (najlepiej kwaśne)
    1 duża gruszka
    1 łyżeczka cukru brązowego lub zwykłego kryształu
    szczypta cynamonu
    parę wiórek zimnego masła
    masło do wysmarowania fory
    mąka do wysypania formy
    keksówka o rozmiarach: 24 cm X 12 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto gotowe do pieczenia 1. Banany dokładnie rozgnieść widelcem na papkę, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Jajka ubić do konsystencji lekko spulchnionej dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać aż cukry się rozpuszczą. Mąkę wraz z sodą przesiać do masy bananowej, dodać stopione masło i ubite jajka, dokładnie wymieszać łyżka do uzyskania jednolitej masy. Formę na keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto.
  • Upieczone ciasto Smacznego! 2. Gruszkę i jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki, ułożyć na cieście, posypać cukrem i cynamonem oraz wiórkami zimnego masła. Piec ok 45 min w temp. 180*C. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować