Pyszne ciasto bananowe które po upieczeniu i przekrojeniu jest wilgotne i ma kolor jakby było upieczone z mąki razowej. Wszystkim bardzo smakowało.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
150 g cukru kryształu
200 g mąki
120 g masła stopionego i schłodzonego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
2 jajka
kilka kropel soku z cytryny
Dodatkowo:
1 duże jabłko (najlepiej kwaśne)
1 duża gruszka
1 łyżeczka cukru brązowego lub zwykłego kryształu
szczypta cynamonu
parę wiórek zimnego masła
masło do wysmarowania fory
mąka do wysypania formy
keksówka o rozmiarach: 24 cm X 12 cm
Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany dokładnie rozgnieść widelcem na papkę, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Jajka ubić do konsystencji lekko spulchnionej dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać aż cukry się rozpuszczą. Mąkę wraz z sodą przesiać do masy bananowej, dodać stopione masło i ubite jajka, dokładnie wymieszać łyżka do uzyskania jednolitej masy. Formę na keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto.
2.Gruszkę i jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki, ułożyć na cieście, posypać cukrem i cynamonem oraz wiórkami zimnego masła. Piec ok 45 min w temp. 180*C. Smacznego!
Komentarze