Ciasto bananowe

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Można zastąpić mąkę pszenną na pełnoziarnistą, cukier na miód, a orzechy i rodzynki pominąć.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 115g masła,
    • ½ szklanki cukru (100g),
    • 2 jajka,
    • 3 bardzo dojrzałe banany,
    • 1 i ½ szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka sody,
    • ½ łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
    • ½ szklanki rodzynek,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    Mąkę mieszamy z sodą i solą. Banany rozgniatamy widelcem.
    Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy rozgniecione banany oraz ekstrakt z wanilii; miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i rodzynki i całość mieszamy szpatułką.
    Ciasto przekładamy do kekówki, wyrównujemy. Pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować