Ciasto „bananek z pianką aroniową i borówkami”

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób

Tym ciastem można się delektować bez końca. Masę z aronii można przygotować niemal przez cały rok, bo jest z dodatkiem dżemu.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu:
    3 jaja
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej tortowej
    2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki pianki aroniowej:
    1 i ¾ szklanki śmietany 30%
    3/4 szklanki dżemu aroniowego
    4,5 łyżeczki żelatyny +1/4 szklanki wrzątku
    Ponadto:
    2 banany
    Około 2/3 szklanki drobnych borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto „bananek z pianką aroniową i borówkami” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie przy pomocy łyżki. Przełóż do formy 24 na 38 cm. Piecz około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Pianka jeżynowa: żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietanę zmiksuj na puszystą masę. Dodaj dżem aroniowy, a na końcu tężejącą żelatynę.
  • 3. Na biszkopt wyłóż 1/3 pianki , plasterki bananów, resztę pianki. Powciskaj do środka masy też borówki i wygładź wierzch ciasta. Schłodź w lodówce około 1- 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Banany

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować