ciasto balowe-z masą krówkową,krakersami,kremem i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 18484 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe ciasto łączące w sobie to co najlepsze :-)

P1018962_Fotor
  • 45min

Składniki


na dużą blaszkę

BISZKOPT

-4 jajka
-szczypta soli
-2/3 szkl cukru
-2/3 szkl mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 kopiasta łyżka kakao


KREM BUDYNIOWY:

-2 budynie waniliowe
-750ml mleka
-6 łyżek cukru
-1 masło lub margaryna 250g
ŚMIETANA
-1 kubeczek śmietany 30%- 330ml
-2 łyżki cukru pudru
-1 śmietan-fix
DODATKI
-1,5 paczki słonych krakersów
-Pół tabliczki czekolady deserowej
-Puszka masy krówkowej

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto balowe-z masą krówkową,krakersami,kremem i bitą śmietaną

  • biszkopt1. BISZKOPT

    Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy je e szczyptą soli na sztywno. Nastepnie dodajemy żółtka,potem cukier. Na koniec mąki wraz z kakaem mieszamy w miseczce i dodajemy do masy,całość delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wlewamy do niej masę. Pieczemy około 15 minut w temp 170 stopni. Biszkopt studzimy.

  • krem2. MASA

    odlewamy pół szklanki mleka,resztę zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie Wylewamy na gotujące się mleko. Budyń studzimy. Margarynę lub masło miksujemy na gładką masę,następnie dodajemy powoli zimny budyń,po jednej łyżce i miksujemy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
  • .3. Następnie na masę wykładamy pierwszą warstwę słonych krakersów.
  • masa krówkowa4. Na słone krakersy wykładamy masę krówkową
  • krakersy II5. Na masę krówkową wykładamy drugą warstwę słonych krakersów
  • smietana6. Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder wymieszamy ze śmietan-fixem,ubijamy.
    Śmietanę wykładamy na krakersy
  • gotowe ciasto balowe7. Ciasto posypujemy startą czekoladą deserową lub gorzką, i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc i dzień,tak by wszystko się ładnie przegryzło i by krakersy namokły. Ciasto pięknie się kroi,pięknie wygląda i smakuje bajecznie,polecam serdecznie :-)

Porady

przełożenie- biszkopt,masa,krakersy, masa krówkowa,krakersy,śmietana,czekolada :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Dodane przez: alaaa

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Nowa odwrócona wersja ciasta z...

Adwokacik

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z adwokatem i bitą śmietaną

Smaczne ciasto idalne na przyjęcie

image-0f8ff34

Dodane przez: Teodorka

Ciasto z masą krówkową i bananami

Szybko znika ze stołu.

Ciasto z masą krówkową

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto z kremem krówkowym.

Ciasto z masą karmelową idealne...

image-08qwrww

Dodane przez: kamelajda

Ciasto z masą krówkową, galaretką i brzoskwiniami

Mój pomysł na słodki dodatek do...

Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną

Dodane przez: alaaa

Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną

Ciasto pachnące kawą przełożone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE