Ciasto balowe-z masą krówkową,krakersami,kremem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy je e szczyptą soli na sztywno. Nastepnie dodajemy żółtka,potem cukier. Na koniec mąki wraz z kakaem mieszamy w miseczce i dodajemy do masy,całość delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wlewamy do niej masę. Pieczemy około 15 minut w temp 170 stopni. Biszkopt studzimy.
2.MASA
odlewamy pół szklanki mleka,resztę zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie Wylewamy na gotujące się mleko. Budyń studzimy. Margarynę lub masło miksujemy na gładką masę,następnie dodajemy powoli zimny budyń,po jednej łyżce i miksujemy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
3.Następnie na masę wykładamy pierwszą warstwę słonych krakersów.
4.Na słone krakersy wykładamy masę krówkową
5.Na masę krówkową wykładamy drugą warstwę słonych krakersów
6.Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder wymieszamy ze śmietan-fixem,ubijamy.
Śmietanę wykładamy na krakersy
7.Ciasto posypujemy startą czekoladą deserową lub gorzką, i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc i dzień,tak by wszystko się ładnie przegryzło i by krakersy namokły. Ciasto pięknie się kroi,pięknie wygląda i smakuje bajecznie,polecam serdecznie :-)
Porady
przełożenie- biszkopt,masa,krakersy, masa krówkowa,krakersy,śmietana,czekolada :-)
Komentarze