Ciasto balowe

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem pracującą mamą, więc korzystam z prostych i szybkich przepisów.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 4 łyżki cukru
    ● 4 łyżki mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    ● 2,5 szkl. mleka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 4 żółtka
    ● 3/4 szkl. mąki pszennej
    Oraz:
    ● 1/2 l śmietanki 30-proc.
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 3 op. śmietan-fiksu
    ● op. krakersów
    ● 3 op. herbatników
    ● 10 dag gorzkiej czekolady
    ● puszka słodzonego skondensowanego mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto balowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z cukrem, dodajemy żółtka,
    a następnie mąkę wymieszaną
    z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
    Przekładamy do formy
    (30x25 cm). Pieczemy ok.
    30 minut w 170 °C. Studzimy.
  • 2. Masa budyniowa: 1,5 szkl.
    mleka zagotowujemy, resztę
    mieszamy z mąką, cukrem
    i żółtkami. Wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy budyń,
    mieszając. Studzimy. Ucieramy
    z margaryną.
  • 3. Śmietankę ubijamy z cukrem
    pudrem i fiksami.
  • 4. Mleko gotujemy w puszce
    ok. 3 godzin. Studzimy.
  • 5. Na biszkopt wykładamy kolejno:
    masę budyniową, herbatniki,
    krówkę, krakersy i bitą
    śmietanę. Posypujemy startą
    czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować