Ciasto bakaliowo-korzenne

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Maria Janicka

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 20 dekagramów
    - cukier: 25 dekagramów
    - mąka: 25 dekagramów
    - cukier wanilinowy: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - jajka: 4 sztuki
    - mielone orzechy włoskie: 20 dekagramów
    - mielony cynamon: 1 łyżeczka
    - mielone goździki: 1 szczypta
    - mielony imbir: 1 szczypta
    - rum: 2 łyżki
    - bułka tarta (do wysypania blachy): 4 łyżki
    - cukier puder (do posypania): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bakaliowo-korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku na zmianę z orzechami i przyprawami korzennymi.
  • 2. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem i po łyżce dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na koniec wlewamy rum i ponownie dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tortownicy. Pieczemy w 200 °C ok. godz., sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Margaryna Orzechy Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować