Ciasto bakaliowe z żurawiną i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie wysiekać nożem, zarobić ciasto, podzielić na pół. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę lub do lodówki na całą noc.
2.Kokosowa beza:
Białka ubić na sztywno z cukrem dodać po łyżce mąki kartoflanej i kokos, delikatnie wymieszać.
3.Wyjąć jedną część ciasta, zetrzeć na tarku o grubych oczkach na dno blaszki (rozmiar 20/20 cm) wysmarowanej tluszczem. Równomiernie rozłożyć na ciasto galaretkę żurawinową oraz bakalie. wyłożyć bezę i drugą część ciasta zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 60 minut.
4.Po wystygnięciu na cieście można zrobic esy floresy z roztopionej czekolady lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze