CIASTO BAKALIOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ BEZĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto typowo jesienno - zimowe, lekko kwaskowe z dodatkiem bakalii w sam raz do filiżanki goracej herbaty.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    5 żółtek
    1 kostka masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Kokosowa beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki mąki kartoflanej
    2 łyżki kokosu

    Słoiczek galaretki żurawinowej
    1/3 szklanki rodzynek
    1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich

    Opcjonalnie:
    cukier puder
    czekolada do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciasto

Ciasto bakaliowe z żurawiną i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki dokładnie wysiekać nożem, zarobić ciasto, podzielić na pół. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę lub do lodówki na całą noc.
  • 2. Kokosowa beza:
    Białka ubić na sztywno z cukrem dodać po łyżce mąki kartoflanej i kokos, delikatnie wymieszać.
  • 3. Wyjąć jedną część ciasta, zetrzeć na tarku o grubych oczkach na dno blaszki (rozmiar 20/20 cm) wysmarowanej tluszczem. Równomiernie rozłożyć na ciasto galaretkę żurawinową oraz bakalie. wyłożyć bezę i drugą część ciasta zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 60 minut.
  • 4. Po wystygnięciu na cieście można zrobic esy floresy z roztopionej czekolady lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować