Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami

4.5 (175 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne ciasto bakaliowe o ciekawych połączeniach smakowych z dodatkiem delicji, brzoskwiń i galaretki. Idealne na rodzinne uroczystości

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka cukru
    - 20 dag posiekanych orzechów włoskich
    - 10 dag rodzynek (daję tylko garść)
    - 10 dag wiórek kokosowych
    - 8 białek
    - 3 żółtka
    - 1 łyżka mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    - 1 puszka brzoskwiń
    - 250 g masła
    - 5 żółtek
    - 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
    -3 łyżki cukru
    - 1 łyżka mąki pszennej

    Dodatki
    - 20 szt delicji
    - 2 op. galaretki pomarańczowej
    - kawa z odrobiną spirytusu do nasączenia delicji
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Układamy delicje 1. Ciasto - Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie mieszamy w misce orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, i całość wmieszać delikatnie łyżką do ubitych jajek. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób.
  • Przygotowanie masay 2. Masa - Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szkl. wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń.
  • 3. Przełożenie ciasta - Jeden blat ciasta - 1/2 masy - delicje moczone w kawie - 1/2 masy - drugie ciasto - rozkładamy pokrojone brzoskwinie - całość zalewamy galaretką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować