Ciasto Bakałarz

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest to deser bez pieczenia, jedyne co trzeba zrobić to przygotować krem budyniowy, który wzbogacam pysznymi bakaliami. Są to orzechy włoskie, mak i wiórki kokosowe. Taki smakołyk może przez chwilę zastąpić nam nawet słodki i niezdrowy batonik.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • krem podstawowy
    600 ml mleka
    120 g cukru
    120 g masła
    60 g kakao
    3 żółtka
    masa orzechowa
    100 g orzechów włoskich
    masa bakaliowa
    100 g rodzynek
    100 g maku
    50 g herbatników
    masa kokosowa
    100 ml mleka
    100 g wiórków kokosowych
    100 g masła
    50 g cukru
    dodatkowo
    150 g kwadratowych wafli
    100 g czekolady mlecznej
    30 g bakali do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bakałarz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa podstawowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kakałem. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać partiami zimną masę. Masę podzielić na dwie połowy.
    Masa orzechowa: Orzechy mielimy. Mieszamy z jedną połową masy podstawowej.
    Masa bakaliowa: Do drugiej połowy masy podstawowej dodajemy rodzynki, mak i pokruszone herbatniki.
    Masa kokosowa: Gotujemy mleko wraz z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami masę kokosową.
    Wafle przekładamy masami. Pierwsza idzie masa orzechowa, następnie masa bakaliowa, a na końcu masa kokosowa. Chłodzimy w lodówce przez noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam przygotowane ciasto. Ozdabiam bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować