CIASTO /BABKA/ DROŻDŻOWA IRENKI B

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g drożdzy
    4 szkl.mąki
    1szkl. mleka
    1szkl. cukru
    5 żółtek
    ½ kostki masła
    szczypta soli
    dowolne owoce kandyzowane
    olej i tarta bułka do formy
    Gotowy lukier.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto /babka/ drożdżowa irenki b - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlac podgrzane mleko,
    dodac pokruszone drożdże i łyzkę
    cukru,dokładnie mieszamy.
    Dodajemy szkl.maki i ponownie
    mieszamy.
    Przykryc sciereczką i odstawic w
    ciepłe miejsce,aż ciasto podwoi
    objętosc/ok.30 min./
    Mikserem utrzec żółtka z resztą
    cukru,do białosci.
    Wlewamy do rozczynu i mieszamy.
    Dodajemy sól i mieszając wsypac
    resztę mąki.
    Gdy ciasto bedzie gęste,wyrabiamy
    je rekami.
    Masło roztopic na małym ogniu i
    studzimy.Wlewamy wąskim
    strumieniem do ciasta,
    mieszamy,aż ciasto bedzie
    łatwo odchodzic od ręki/co najmniej
    20 min./
    Dodajemy owoce kandyzowane/częśc
    odłożyc do dekoracji/ i jeszcze
    chwilę wyrabiamy.
    Formę do pieczenia babki posmarowac olejem i posypac tartą bułka.
    Ciasto wkładamy do ¾ wysokości formy
    i odstawic do wyrośnięcia.
    Pieczemy ok.40 min w piekarniku
    nagrzanym do temp. 180 st.
    przed wyjeciem ciasta z piekarnika
    sprawdzamy drewnianym patyczkiem,czy
    jest suchy i to wiemy że jest dobrze
    upieczone .
    Upieczoną babkę polewamy lukrem,na
    wierzchu układamy owoce.Ja nie polałam lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować