Ciasto /babka/ drożdżowa irenki b - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlac podgrzane mleko,
dodac pokruszone drożdże i łyzkę
cukru,dokładnie mieszamy.
Dodajemy szkl.maki i ponownie
mieszamy.
Przykryc sciereczką i odstawic w
ciepłe miejsce,aż ciasto podwoi
objętosc/ok.30 min./
Mikserem utrzec żółtka z resztą
cukru,do białosci.
Wlewamy do rozczynu i mieszamy.
Dodajemy sól i mieszając wsypac
resztę mąki.
Gdy ciasto bedzie gęste,wyrabiamy
je rekami.
Masło roztopic na małym ogniu i
studzimy.Wlewamy wąskim
strumieniem do ciasta,
mieszamy,aż ciasto bedzie
łatwo odchodzic od ręki/co najmniej
20 min./
Dodajemy owoce kandyzowane/częśc
odłożyc do dekoracji/ i jeszcze
chwilę wyrabiamy.
Formę do pieczenia babki posmarowac olejem i posypac tartą bułka.
Ciasto wkładamy do ¾ wysokości formy
i odstawic do wyrośnięcia.
Pieczemy ok.40 min w piekarniku
nagrzanym do temp. 180 st.
przed wyjeciem ciasta z piekarnika
sprawdzamy drewnianym patyczkiem,czy
jest suchy i to wiemy że jest dobrze
upieczone .
Upieczoną babkę polewamy lukrem,na
wierzchu układamy owoce.Ja nie polałam lukrem.
Komentarze