Ciasto szpinakowe, masa śmietanowa i galaretka truskawkowa. Dodatkowo borówki, które imitują pestki arbuza. Ciasto ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
450 g. Szpinaku mrożonego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę śmietanową:
250 ml. śmietanki 30 %
250 g. mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1 płaska łyżka żelatyny
4 łyżki ciepłej wody
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
3 szklanki gorącej wody
borówki amerykańskie
1.Szpinak rozmrozić i mocno odcisnąć na sitku. Następnie zblendować.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dolewać powoli olej, cały czas miksując.
Dodać szpinak.
2.Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 35 minut.
Po wystudzeniu, odciąć górę ciasta.
3.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do stężenia.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
Śmietanę ubić. Wsypać cukier, jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać mascarpone.
Zmiksowałam do połączenia składników.
Do żelatyny, dodać łyżkę masy śmietanowej i wymieszać. Następnie, żelatynę dodać
do masy śmietanowej. Zmiksować.
Gotową masę śmietanową, wyłożyć na ciasto.
Na wierzchu, ułożyć borówki amerykańskie w odstępach, tak żeby wyglądały jak pestki. Lekko docisnąć.
4.Ciasto wstawić do lodówki, do czasu stężenia galaretki.
Kiedy galaretki zaczną tężeć, wylać je na ciasto i ponownie wstawić do lodówki,
na kilka godzin.
Porady
Zamiast borówek, można użyć kropelek czekoladowych.
Komentarze