Ciasto anielskie z gorzką czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny jak chmurka angielski biszkopt na białkach. Dzięki cream of tartar (kwaśny winian potasu) białka nie tracą swojej objętości i biszkopt jest niezwykle aksamitny i delikatny. Tym razem do biszkoptu dałam startą gorzką czekoladę, a samo ciasto wykończyłam ubitą śmietanką i owocami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g cukru
    185 g mąki typ 405
    10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
    3/4 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
    łyżeczka esencji waniliowej
    100 g startej na tarce gorzkiej czekolady
    obłożenie:
    500 g słodkiej śmietanki 42%
    2 łyżki cukru pudru
    150 g truskawek
    125 g borówek amerykańskich
    kiwi zielone
    125 g malin
    125 g jeżyn
    mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Ciasto

Ciasto anielskie z gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
    Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
    Do miski robota kuchennego wlewamy białka, sól i cream of tartar ubijamy na dużych obrotach około minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.

    Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
    Następnie dodajemy esencję waniliową. Mieszamy silikonową szpatułką. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, startą gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy z białkami.

    Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem, studzimy na kratce. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.
    Schłodzoną śmietankę mieszamy z cukrem pudrem, a następnie ubijamy na pianę (piana nie powinna być bardzo sztywna, ciasto jest dosyć suche więc lepiej pasuje lekko ubita śmietanka). Bitą śmietanę wykładamy na ciasto, ozdabiamy ulubionymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować