Ciasto Andzia

4.5 (163 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Przepisem na to ciasto wygrałam konkurs "Wawela"

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju

    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki krupczatki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa kokosowa:
    0,5 litra mleka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    15 dkg wiórków kokosowych
    kostka masła

    Masa toffi:
    1 puszka masy toffi
    kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi

Ciasto andzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny:
    Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i kolejno żółtka,mąkę z proszkiem,kakao i olej. Ciasto wylać na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.

    Biszkopt jasny:
    Z podanych składników ubić biszkopt i upiec na złoty kolor.

    Masa kokosowa:
    Z mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem.

    Masa toffi:
    Krem toffi utrzeć na puszysty krem.

    Przełożenie:
    Biszkopt ciemny>>masa kokosowa>>biszkopt ciemny>>masa toffi>>biszkopt jasny>>polewa czekoladowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować