Ciasto ananasowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oryginalne ciasto którym głównym składnikiem są ananasy z puszki i mielone orzechy. Wierzch to warstwa śmietanowej masy posypana mielonymi orzechami.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    100 g mielonych orzechów włoskich
    300 g mąki pszennej
    150 g cukru
    2 płaskie łyżeczki sody
    2 duże jajka
    300 g ananasa z puszki
    50 g miękkiego masła

    masa:
    250 g mascarpone
    300 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mielonych orzechów włoskich

Ciasto ananasowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mielone orzechy, mąkę, cukier, sodę, dodać jajka, masło i zmiksowane blenderem ananasy z puszki (bez soku). Wszystko razem zmiksować na jednolite ciasto.
  • 2. Wyłożyć do formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Wystudzić.
  • 3. Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder. Miksować powoli wlewając przy tym śmietankę. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wierzch posypać mielonymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy